• Hur är det att studera vid en högskola?
  • Hur ser en forskares arbetsdag ut?
icon

Vetenskap och forskning vid universiteten

Universitetens uppdrag är att utföra vetenskaplig forskning och ge undervisning som grundar sig på forskningen samt främja vetenskaplig och konstnärlig bildning. De flesta som undervisar vid universiteten är forskare, och många av dem forskar vid sidan av undervisningsarbetet. Utöver studierna får universitetsstudenter kontakt med forskningen genom lärdomsproven, alltså kandidat- och magisteravhandlingarna. De är vetenskapliga avhandlingar som förutsätter att studenterna har fördjupat sig i forskningslitteraturen och kan agera enligt god forskningsetik. Magisteravhandlingen kallas också för avhandling pro gradu eller bara gradu.

Vetenskapsgrenarna närmar sig verkligheten ur olika synvinklar

Vetenskapen är uppdelad i många olika vetenskapsgrenar som närmar sig verkligheten ur sin egen synvinkel. Vetenskapsgrenarna undersöker specifika frågor eller verklighetsdrag genom att dra nytta av lämpliga undersökningsmetoder samt bakgrundsantaganden och teorier. När vetenskapen och forskningen framskrider uppstår också nya, alltmer specialiserade vetenskapsgrenar. Det är inte entydigt att definiera vetenskapsgrenarna. Också själva begreppet vetenskapsgren kan förstås på många olika sätt. En vetenskapsgren ”äger” inte heller någon viss forskningsmetod. Till exempel statistiska metoder kan användas i såväl fysik och psykologi som i språkforskning.

Tieteenalat

Traditionellt indelas vetenskaperna i naturvetenskaper och humanistiska vetenskaper (humaniora). Matematik hör inte till någondera av dessa utan är en formell vetenskap, eller formalvetenskap. Trots alla skillnader finns det också gemensamma drag för vetenskapsgrenarna. Dessa ska du få bekanta dig närmare med under denna kurs. Viktiga forskningsinriktningar är tvärvetenskapliga och multidisciplinära studier, där forskningsproblemet behandlas ur flera olika vetenskapsgrenars synvinkel.

Universiteten är indelade i mindre administrativa enheter enligt vetenskaps- eller konstgren. Dessa kallas fakulteter eller högskolor, alternativt akademier, vid vissa universitet. Det beror på universitetet hur man grupperat vetenskapsgrenarna och studieinriktningarna under olika fakulteter.

Vilka vetenskapsgrenar finns det?

Bekanta dig med Statistikcentralens klassificering av vetenskapsgrenar.

Genom att klicka på de olika klassernas namn ser du vilka klasser som hör till varje klass och en beskrivning av klassen. Fanns det sådana klasser eller beskrivningar som du inte kände till sedan tidigare?

Vilka intressanta vetenskapsgrenar hittar du i Wikipedias lista över vetenskapsgrenar?

Vetenskapsgrenar vid universiteten

Välj ett universitet som intresserar dig. Ta reda på vilka fakulteter eller högskolor som det här universitetet har. Vilka vetenskapsgrenar och huvudämnen kan man studera där?

Hur ser en forskares arbetsdag ut?

En forskares arbete kan se mycket olika ut beroende på vetenskapsgren, metoder och forskarens roll i forskningsgruppen. I följande videor berättar tre forskare från olika områden om sitt eget arbete. Titta på videorna och fundera därefter på om forskarnas beskrivningar motsvarade dina förväntningar.

Anu Kaakinen är geolog och undersöker klimat- och miljöförändringar som skett under jordens förflutna, särskilt under de senaste 25–5 miljoner åren. Hon arbetar vid Avdelningen för geovetenskaper och geografi vid Helsingfors universitet.

Akademiforskare Jaakko Nieminen arbetar som akademiforskare vid Institutionen för neurovetenskap och biomedicinsk teknik vid Aalto-universitetet. I sitt arbete utvecklar han teknologi för magnetstimulation av hjärnan, det vill säga TMS, med vars hjälp hjärnan kan stimuleras lokalt med magnetpulsar som ges på utsidan av huvudet.

Panu Pihkala är docent i miljöteologi vid Helsingfors universitet och forskardoktor vid Centret för hållbarhetsvetenskap, HELSUS. Han undersöker hur frågor kring det mänskliga sinnet och människans sociala interaktioner kan kopplas till miljöagerande.

Skribenterna i denna kurs representerar olika vetenskapsgrenar

Kursens skribenter är forskare och experter som representerar olika vetenskapsgrenar. Genom kursens uppgifter och videor försöker vi också ge en mångsidig bild av olika vetenskapsgrenar och deras sätt att forska. I slutet av varje kapitel finns en kort presentation av skribenten. Skribenterna närmar sig sina ämnen ur sin egen vetenskapsgrens synvinkel – medan du läser kan du fundera på hur det påverkat textens innehåll.

Kursen ger dig färdigheter inför studentexamen, inträdesproven och högskolestudierna

  • Kursuppgifterna introducerar dig till vetenskapliga artiklar, vilket du har nytta av i urvalsproven och materialuppgifterna i studentexamen.
  • Du fördjupar dina färdigheter i kritiskt tänkande vilket är en fördel i studentexamen.
  • Du vänjer dig vid att läsa engelskt källmaterial, vilket hjälper under universitetsstudierna.
  • Du får tips på hur du hittar tillförlitlig kunskap.
  • Du får bekanta dig med olika sätt att forska.
  • Du får läsa forskarnas tankar om hur kreativiteten tar sig uttryck i vetenskapen.
  • Du bekantar dig med principerna för vetenskapligt skrivande.

Du har kommit till slutet av delen!

Nästa del