FAQ

Vem riktar sig kursen till?

Kursen Grunderna i vetenskaplig läskunnighet har planerats för gymnasieelever, men kursmaterialet passar vem som helst som är intresserad av vetenskap och grunderna i vetenskapsutövning samt vill utveckla sitt kritiska tänkande.

Kursmaterialet får fritt användas för självständiga studier. Fördjupa dig i texterna, bekanta dig med videorna och tilläggsmaterialet som ger mer information, besvara flervalsfrågorna och analysuppgifterna samt njut av nya insikter!

Materialet är också lämpligt som kursmaterial eller som valfri kurs i gymnasiet eller andra skolor på andra stadiet. Läroanstalten kan själv definiera hur kursen Grunderna i vetenskaplig läskunnighet (2 sp) godkänns som kurs i skolan. Lärarna får fritt använda kursen eller delar av den i sin undervisning.

Hur slutför man kursen?

Kursen slutförs genom att studenten sätter sig in i texterna och tilläggsmaterialet på kursplattformen samt besvarar webbuppgifterna. Kursen kan i sin helhet genomföras på distans, oberoende av tid och plats.

För att bli godkänd krävs det att du utför minst 90 procent av uppgifterna. Maximalt poängantal anges vid varje uppgift. För att bli godkänd behövs minst hälften av det maximala poängantalet.

Hur får jag ett kurscertifikat och en påteckning för studieprestation för kursen?

Helsingfors universitet beviljar avgiftsfritt 2 sp och ett kurscertifikat kostnadsfritt för godkänd kursprestation.

När du har utfört kursen med godkänt resultat får du ett kurscertifikat från din profilsida. Du kan också söka efter studiepoäng genom att trycka på "Register Completion". Genom att trycka på knappen anländer du till Helsingfors öppna universitetets hemsidor där du fyller i en blankett för ansökan om studiepoäng. Var vänlig och fyll i fältet "E-postadressen du använde för MOOC-kursen" med samma e-postadress som du använde för att utföra kursen. Du kan kontrollera e-postadressen från din profilsida.

Det räcker ungefär sex veckor innan studiepoängen har registrerats i Helsingfors universitets system. Efter att de har registrerats syns de i tjänsten studieinfo.fi. Du loggar in på tjänstens sidor med dina bankkoder.

Tilläggsinformation om studieprestationer finns på studieinfo.fi.

Vad har jag för nytta av kursen?

Kursen Grunderna i vetenskaplig läskunnighet ger dig färdigheter inför studentexamen och inträdesproven samt ett försprång under högskolestudierna.

  • Du får bekanta dig med vetenskapliga texter och lära dig hur man läser dem. Det har du nytta av i inträdesproven eller när du förbereder dig till dem, eftersom provmaterialet oftast innehåller vetenskapliga artiklar. Också i studentexamensproven krävs ofta förmåga att tolka material och dra nytta av det i egna texter.

  • Du får information som hjälper dig hitta ditt studieområde. Du får bekanta dig med högskolestudier och olika vetenskapsgrenar genom kursens student- och forskarvideor samt texter och uppgifter.

  • Du får insikter i hur vetenskaplig kunskap är uppbyggd och hur man hittar vetenskaplig kunskap.

  • Du lär dig bedöma om kunskapen är tillförlitlig och du får färdigheter att navigera i internets informationsflöde.

  • Efter kursen känner du till spelreglerna för vetenskapligt skrivande, vilket gör det enklare att till exempel skriva en essä.

  • Kursen innehåller många uppgifter som utvecklar ditt kritiska tänkande. Kritisk läskunnighet och kritiskt tänkande är trumfkort i studentexamens essäfrågor och i modersmålsprovet. Dessutom har du nytta av dessa färdigheter i ditt vardagliga liv, eftersom vem som helst kan producera innehåll i dag, vilket gör förmåga att granska innehåll till en nödvändig medborgarfärdighet.

Hurdana uppgifter ingår i kursen?

Uppgifterna är både flervalsuppgifter och analysuppgifter där du ska skriva svaret med egna ord. I flervalsuppgifterna får du ett försök att svara rätt på alla frågor. När du gett ditt svar får du se ett modellsvar och i vissa uppgifter finns det också motiveringar till det rätta svaret.

När du skrivit ett textsvar får du se vad andra som gått kursen har svarat. Också ditt svar kan synas för andra kursdeltagare. Svaren visas anonymt.

Du kan bekanta dig med kursuppgifterna utan att logga in, men för att kunna utföra uppgifterna måste du registrera dig för kursen.

Hur lång tid har jag på mig att avlägga kursen?

Du kan gå kursen i egen takt. Efter att du registrerat dig har du obegränsat med tid på dig att slutföra kursen. Vi rekommenderar ändå att du arbetar regelbundet om du vill slutföra kursen. Utan regelbundet arbete hamnar studierna ofta på efterkälken.

Kostar studierna?

Kursen Grunderna i vetenskaplig läskunnighet är gratis och öppen för alla.

Hur kan jag ge respons på kursen?

Om du har frågor om kursinnehållet eller vill ge respons på texterna eller uppgifterna i kursen, ta kontakt med Utvecklingscentralen Lärorik opinkirjo@opinkirjo.fi.

Vem kan hjälpa mig med tekniska problem?

Om du har tekniska problem eller frågor om kursplattformen får du hjälp av Helsingfors universitets MOOC-central: tiedelukutaidon-perusteet@helsinki.fi.

Vem har planerat kursen Grunderna i vetenskaplig läskunnighet?

Utvecklingscentralen Lärorik har producerat kursen tillsammans med Grankulla stad och Helsingfors stad. Tilläggsinformation om kursens upphovsmän.