• Hur är det att studera vid en högskola?
  • Hur ser en forskares arbetsdag ut?
icon

Att bekanta sig med högskolestudier

Välkommen till webbkursen Grunderna i vetenskaplig läskunnighet! I kursens första del får du veta mer om högskolestudier och höra vad några studenter har att säga om skillnaderna mellan gymnasie- och högskolestudier. I delens sista kapitel får du se videor där tre forskare från olika områden berättar om forskarens arbetsdag. Uppgifterna i den här delen är frivilliga och ger inga poäng. De kan ändå vara nyttiga för att hitta ditt eget studieområde och de ger en inblick i hur det är att studera vid en högskola. Om du vill kan du göra uppgifterna tillsammans med en kompis.

Du kan bekanta dig med olika studieområden genom prova på-kurser

En del hittar sitt eget område redan som unga, medan andra överväger sitt studieval länge. Valet kan underlättas av att man får information om studier och arbetsmöjligheter inom området samt får höra erfarenheter av andra som studerat ämnet. I det här kapitlet har vi samlat tips på var man hittar information.

Ett sätt att bekanta sig med olika studieområden är att delta i prova på-kurser som är riktade till studerande på andra stadiet. Flera högskolor ordnar sådana. Syftet med dessa kurser är att ge en uppfattning om hur det är att studera inom området i fråga. Det finns också kurser från flera olika vetenskapsområden vid öppna universitetet eller öppna yrkeshögskolan. Det här gör det möjligt att avlägga högskolekurser redan under gymnasietiden. Dessutom ordnar vissa högskolor MOOC-kurser på webben, alltså Massive Open Online Course-kurser som är öppna för alla. Den här kursen är en sådan kurs. När du bekantar dig med materialet i MOOC-kurserna får du information om hur det är att studera inom ifrågavarande område, även om du inte hinner avlägga hela kursen.

Utöver att du kan avlägga enskilda kurser kan du också skaffa information om vilken sorts kurser och studier som ingår i någon viss examen. Det här kan du se i högskolornas undervisningsprogram och studieguider. Genom att bekanta dig med undervisningsprogrammet för en examen får du en uppfattning om vilka ämnen som studeras inom det området och vilka helheter som rent konkret bygger upp studierna.

Bekanta dig med utbudet vid öppna universitetet eller yrkeshögskolan

Välj en högskola och ett studieområde som intresserar dig. Ta reda på vilka kurser som erbjuds vid öppna universitetet eller yrkeshögskolan inom ämnesområdet. Ordnas det också någonstans prova på-kurser inom området?

Tilläggsinformation om hur det är att studera vid öppna universitetet och öppna yrkeshögskolan hittar du på webbplatsen Studieinfo.

Bekanta dig med undervisningsplanen

Välj en högskola och ett studieområde eller studieinriktning som intresserar dig. Sök upp studieinriktningens undervisningsplan eller studieguide på webben och ta reda på vilka kurser som ingår i studierna. Om temana för en del kurser låter helt främmande ska du inte oroa dig – man behöver inte förstå något på förhand. Oftast kan man läsa en kort beskrivning av kursinnehållet.

Oberoende av studieinriktning finns det många möjligheter

Det är ett viktigt beslut att välja studieinriktning, men ditt val betyder inte att några dörrar stängs för alltid. Det går att byta inriktning om det känns så. Trots att det finns en kvot för förstagångssökande så är alltid en del av studenterna inte förstagångssökande. Efter att du avlagt en kandidat- eller yrkeshögskoleexamen är det möjligt att söka till magisterstudier inom ett annat ämne eller söka till ett tvärvetenskapligt magisterprogram.

Man kan närma sig ett intressant ämne från flera olika synvinklar

Välj ett intressant ämne eller tema och fundera på hur du kan närma dig det från olika synvinklar. Till exempel om du är intresserad av klimatförändringen så kan du studera geografi, miljöteknik, matematik, sociologi, marknadsföring eller pedagogik – kommer du på fler alternativ?

Studierna definierar inte heller slutgiltigt vad du kommer att sysselsätta dig med i framtiden. Inom alla branscher i arbetslivet behövs flera olika slags människor med olika färdigheter. Med en viss grundutbildning kan du jobba med mycket olika arbetsuppgifter. Du kan också komplettera din kompetens medan du jobbar. Åtminstone framtidsforskarna säger att betydelsen av kontinuerligt lärande kommer att betonas framöver, speciellt eftersom arbetsuppgifterna i framtiden kan vara sådana som vi inte ens kan föreställa oss i dag.

Vad jobbar de som utexaminerats från högskolorna med?

Bekanta dig med Tjänsten töissä.fi – högskoleutbildade i arbetslivet. Tjänsten ger info om var utexaminerade från högskolorna befinner sig i arbetslivet. Hur många olika yrkesbeteckningar har de som studerat matematik uppgett i Tjänsten? Hur många är det för dem som studerat engelska? Välj ett huvudämne eller utbildningsprogram som intresserar dig och ta reda på hur andra som studerat ämnet placerar sig i arbetslivet.

Du har kommit till slutet av kapitlet!

Nästa kapitel